Ed. Geoffrey Batchen, Mick Gidley, Nancy K. Miller, Jay Prosser
Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak

Çeviri: Ayça Göçmen
Editör: Hürü Özlük, Hüseyin Yılmaz
Kitap Tasarımı: Savaş Çekiç
Kapak Fotoğrafı: Ulrik Jantzen
1. Baskı: Mart, 2017
308 s.
ISBN 978‒605‒4363‒21‒6
Espas Fotoğraf Dizisi: 13

Idefix

Susan Sontag’ın çığır açan kitabı Fotoğraf Üzerine’nin yayımlanmasından beri fotoğraflara, özellikle de şiddet ve acı fotoğraflarına, birer fotoğraf ‘röntgencisi’ olarak kendi rolümüzü sorgulamadan bakmamız imkânsızlaştı. Bu görüntülerin çoğalması bizi duyarsızlaştırıyor mu? Yoksa bu görüntüler bizim adalet duygumuzu harekete geçirip bizi eyleme mi sevk ediyor? Başkalarının acısını mı tüketiyoruz? Bu görüntülere tepkimiz ne olmalı? Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflama, bu soruları cevaplamak için Rebecca Solnit, Griselda Pollock, Geoffrey Batchen, Shahidul Alam, Fred Ritchin, Alfredo Jaar, Ariella Azoulay, John Lucaites, Robert Hariman ve Susan Meiselas, Barbie Zelizer’in fotoğraf üzerine yazılarını bir araya getiriyor; fotoğrafların, fotoğrafı çekilenlerin ve fotoğrafçıların ardındaki gerçekleri açığa çıkarmak için görüntülere dair yakın okumalar sunuyor. Wounded Knee’de Sioux Kızılderililerinin katledilmesi, Kongo'da Belçika Krallığının yaptığı katliamlar, Abu Ghraib’te tutuklulara uygulanan işkenceler, Çin’deki kıtlıktan Güney Afrika’daki ‘apartheid’ rejimine kadar geniş bir fotoğraf yelpazesi inceleniyor. Her bir makale özellikle ikonik bir görüntüye odaklanıyor ve fotoğrafa daha da yakından, tekrar bakmamızı sağlamak için belirgin bir yaklaşım ve bağlam sunuyor. Buna ek olarak kitapta yer alan dört foto-makale vahşet fotoğraflarını çeken fotoğrafçıların çalışmalarını ve sanatçıların bu fotoğraflara dair kendi düşüncelerini sunuyor. Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak, sadece fotoğrafa dair sunduğu kavrayışlar açısından değil, ayrıca insan dünyasındaki adaletsizlik ve acıya dair sunduğu düşünceler açısından da önemli bir kitap.

Editörler Hakkında:

Geoffrey Batchen, Yeni Zellanda, Wellington Victoria Üniversitesi’nde Sanat Tarihi profesörüdür. Diğer kitapları: Suspending Time: Life, Photography, Death (2010).

Mick Gidley, Leeds Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı emekli profesörüdür. Edward S. Curtis and the North American Indian, Incorporated (1998, 2000); Photography and the USA (2010) kitaplarının yazarı ve Views of American Landscapes (1989, 2007); Edward S. Curtis and the North American Indian Project in the Field (2003, 2010) ve Writing with Light: Words and Photographs in American Texts (2010) kitaplarının editörüdür.

Nancy K. Miller, City University of New York Lisans Merkezi’nde, İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim üyesidir. Otobiyografi alanında uzmanlaşmış ve feminist edebiyat eleştirmeni olarak pek çok yayın gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda aile ve anı yazarıdır.

Jay Prosser, Leeds Üniversitesi İngilizce Okulu Beşeri Bilimler Bölümü’nde ders vermektedir. Light in the Dark Room: Photography and Loss (2004) isimli bir fotoğraf çalışması ve Nan Goldin ve Gillian Wearing üzerine denemeleri mevcuttur. Aynı zamanda, otobiyografiler üzerinde de çalışmaktadır.